Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Najznámejšie druhy škrečkov

7. 3. 2009


 

škrecok zlatý(sýrsky)

Škrečok zlatý je rozšírený západne od Kaspického mora a v oblasti, ktorá leží medzi Kaspickým a Čiernym morom. Je veľký asi 15cm a dožíva sa od 2 do 4 rokov. Pri škrečkovi zlatom existuje veľa farebných mutácií. Podľa základných kritérií, čiže farba srsti, dĺžka srsti, vzor bielej srsti, sa škrečky zlaté delia do typových skupín.

FARBA SRSTI: zlatá, škoricová, hrdzavá, šedá, krémová, biela, čierna,...

DĹŽKA SRSTI: kráka ,dlhá, dlhá vlnitá, hladká saténová, bezsrstý škrečok

VZOR BIELEJ SRSTI: pruhovaný, prevažne škvrnitý, biela prechádza do inej farby, prevažne škvrnitý aj na bruchu 

Obrázok

                                              
 

škrečok džungársky

Myslím si, že škrečok zlatý má v škrečkovi džungarskom veľkú konkurenciu. V posledných rokoch začína byť totižto tento hlodavček veľmi rozšírený v obchodoch, čiže aj v domácnostiach.
Vďaka jeho 9 cm sa zaradil do skupinky trpasličích škrečkov. Jeho dĺžka života je kratšia ako u škrečka zlatého, sú to približne 2-3 roky.
Na jeho sivohnedom chrbátiku sa tiahne tmavý úhorový pás. Boky tela, bruško a chvostík sú biele. Vyskytuje sa v dvoch poddruhoch. Prvý, Phodopus sungorus campbelli, je hnedý až sivý. Väčšinou sa neprefarbuje do zimnej srsti. Druhým poddruhom je Phodopus sungorus sungorus. Jeho srsť je akoby zimná. Má bielu, prípadne svetlosivú farbu s tmavším pásom.
 Oba poddruhy škrečka džungarského sa v prírode vyskytujú v Kazachstane, Altaji, západnej Sibíri a v Mongolsku. Živí sa nielen semenami, ale požiera i rozličný hmyz a húsenice.
V zajatí ich môžeme chovať aj v pároch. Mláďatá sa kotia holé a slepé no už na 10.deň sú osrstené a na 11. deň sa im otvárajú očné mihalnice. Škrečky džungarské upadajú do zimného spánku len pri dlhodobejšom ochladení. Ku kupovanému krmivu pridávame aj ovocie a zeleninu. Ak je jej dosť voda nie je  potrebná. 

                             Obrázok                                                                                              

                                                

 

       

                                                            škrečok roborovský

Tento škrečok je najmenším žijúcim škrečkom, čím robí spoločnosť škrečkovi džungarskému v jeho trpasličej skupine. Jeho veľkosť je len 5,5 cm a dĺžka ochlpeného chvosta 5-10mm. Má robustné, no malé a krátke telíčko, veľkú, no krátku hlavičku a malé, okrúhle a len slabo ochlpené ušnice. Nohy sú krátke, chodidlá osrstené. V zime mu srsť bledne.
Žije v Mongolsku, Rusku v oblasti susediacej s Mongolskom a v severnej Číne. Vyhýba sa vegetácií so súvislým porastom. Vyhrabáva si diery hlboké 500-1000mm, ktoré vyúsťujú do rozšírených komôr a vystieľa si ich srsťou. Dožíva sa okolo 2 rokov.
Na chov v domácnosti je vhodný. Neodporúčam ho však veľmi neskúseným a malým chovateľom, kvôli jeho rýchlosti a vrtkosti. Mohlo by sa totižto stať, že sa vám vyšmykne a spadne z väčšej výšky, čo môže spôsobiť jeho zranenie či dokonca smrť.

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

škrečok polný


Tento hlodavec žijúci vo voľnej prírode dosahuje 20-35 cm a aj s jehou váhou 200-500 gramov o ňom môžeme povedať, že patrí medzi najväčšie hlodavce. Chataktersitické je preň jeho pestré sfarbenie.
Koncom augusta upadajú škrečky poľné do zimného spánku, ktorý je však prerušovaný, aby sa mohli najesť zo svojich zásob. Napriek nim však škrečok cez zimu stráca asi tretinu svojej celkovej hmotnosti.
Samičke sa rodí 4-12 mláďat, no tento počet veľmi rýchlo klesá. Aj preto je škrečok poľný vyhlásený za chránený druh !

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

škrečok veľký

Škrečok veľký  žije na Madagaskare. Obýva suché listnaté lesy s piesočnatou pôdou. Za potravou vychádza za súmraku. Živí sa ovocím,  semenami, spadnutými plodmi a kôrou stromov.Niekoľko škrečkov obýva podzemný systém, približne šiestich nôr.Je to typický komplex tunelov, ktoré majú v priemere 45cm, sú až 5 metrov dlhé a približne 1 meter pod zemou.Ich teritórium môže byť veľké 3-4 hektáre.

Rozmery:dĺžka tela 30-35 cm,dĺžka chvostu 20-25cm, hmotnosť 1,2 kg.O jeho rozmnožovaní sa vie veľmi málo,rodí 1-2 mľáďatá.Mľáďatá sa rodia koncom Novembra a začiatkom Decembra. Bohužiaľ, nevieme akého veku sa v prírode dožíva.V zajatí je to približne 5 rokov. Zaujímavosti: väčšinov žijú v rodinách.Rodinu tvorí monogamný pár a jeho potomstvo.Obvykle behajú po štyroch, ale dokážu skákať na zadných nohách ako klokani.Škrečkovia veľký sú veľmi ohrozený rúbaním lesov na Madagaskare.

 

Obrázok   zdroj:http://www.roboracik.estranky.sk

 
Reklama

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

môj skrecok

(ika, 28. 3. 2010 19:25)

ja mam škrečka je hravy a pekny volasa ody ako ten pes z rozpravky

škrečok velky

(ika, 28. 3. 2010 19:21)

ten ma ale uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuusi

Ja som fanusik skreckov

(Kairo , 6. 12. 2009 20:27)

Ja milujem skreckov moj sa vola Blegi a je strasne pekny!

RE:ahoj

(adminka, 15. 4. 2009 16:30)

tak teda ok

ahoj

(NiceGirl4, 14. 4. 2009 20:16)

No ta bleskovka už dávno skončila, ale jestli chceš, můžu tu udělat diplomek za spřátelení blogů jestli chceš - tvoje stránka je moooc dobrá =D